B-VCA is bedoeld voor iedereen die risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt . Met een B-VCA-diploma laat hij of zij zien dat de basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu wordt beheerst. SafetyNet Nederland biedt een E-learning B-VCA, ook wel VCA Basis.

VCA staat voor de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Met VCA kunnen aannemers en hun werknemers aantonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen en belangrijk vinden.  De VCA eist van alle medewerkers het diploma Basisveiligheid (opleiding VCA-basis) en voor de operationeel leidinggevenden een vervolg opleiding (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden, VOL-VCA).  Het B-VCA-diploma is tien jaar geldig. Daarna moet men weer examen doen. Men moet zelf in de gaten houden wanneer dit is. Nederlandse en Belgische VCA-diploma’s zijn gelijkwaardig en zijn in beide landen geldig. U kunt zichzelf voor een examen aanmelden. Het is echter wel raadzaam eerst een E-learning VCA te volgen zodat u de theorie (weer) tot u kunt nemen