Hoewel we het uitgebreid behandelen in onze cursus VCA Basis (E-learning) krijgen we vooraf regelmatig vragen over de verschillen tussen VCA Basis, VCA Basis en VIL-VCU. In dit korte artikel een uitleg over de verschillen.

De VCA staat voor Veiligheid Gezondheid Milieu Checklist Aannemers. De VCA is er in drie varianten en ze betekenen het volgende:
* VCA Basis (ook bekend als B-VCA): voor medewerkers die moeten kunnen laten zien dat ze veilig, gezond en met oog voor anderen en het milieu hun werk kunnen doen;
* VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden): voor leidinggevenden en zzp’ers die actief zijn in een risicovolle werkomgeving;
* VIL-VCU: voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus.

Er is een verschil tussen VCA* (1 ster) en VCA** (2 sterren). Dat verschil zit hem in een aantal aspecten. VCA* is voornamelijk bedoeld voor niet complexe organisaties zonder onderaannemerschap. VCA** is bedoeld voor organisaties met onderaannemerschap. Waar VCA* zich vooral richt op de VGM-werkzaamheden op de werkvloer, is VCA** juist gericht op de gehele VGM-structuur (beleid, verbetermanagement en organisatie).

Onze cursus betreft een VCA Basis.  Daarnaast is het een E-learning VCA Basis, waardoor u zich in eigen tempo kunt voorbereiden.